Lamiera 2023 - hvordan er den virkelige situation?

Automatisk kantpressebøjning

Som du sikkert ved, kan vi godt lide robotbukketeknologi – den er virkelig fantastisk. For det første er det helt sikkert forbundet med de kantpresseværktøjer, vi sælger. For det andet kan vi bare godt lide automatisering i metalindustrien og kan godt lide at beskrive nogle detaljer i vores artikler. For det tredje kan vi ikke gå glip af en så aktiv teknologi i pladeproduktionsverdenen.

I dag er en kantpressemaskine med en robot eller portalenhed ret almindelig at se på udstillingen – den viser det mere højteknologiske og moderne produkt og gør det muligt at fange mere opmærksomhed fra besøgende. Men for at sige sandheden burde enhver automatisering i ægte produktion besvare ét spørgsmål – hvor værdifuld og effektiv er din investering? Og hvis du kan vise en robot på udstillingen til at bøje selv meget simple dele på din fabrik, bør du virkelig beholde penge eller investere i måden at returnere den så hurtigt som muligt. Så med andre ord ingen ønsker at have et dyrt legetøj, som fører til øgede omkostninger uden tilstrækkeligt afkast.

Automatisering med en kantpresser findes som en portal eller en robot til læsning og aflæsning, robotter eller andre automatiske bevægelser til at udføre værktøjsskift og stabling af endelige dele. Mange separate integratorer og producenter af kantpresser tilbyder komplet robotisering og automatisering af kantpresser baseret på dine behov. Desuden kender vi til nogle værktøjsproducenter, der laver værktøj til automatisk skift og også tillader gribere til robotter præcis til deres værktøj.
Det er meget mærkeligt, men under vores undersøgelse fandt vi intet om kompleks automatisering med brug af en anden teknisk proces sammen med bukning, for eksempel indsætning, stansning eller formning, punktsvejsning osv. Og det er ikke helt ualmindeligt at have disse processer sammen med bukning, sandsynligvis fordi det er meget sjældent, at virksomheder automatiserer dem, eller fordi de foretrækker at beholde deres knowhow i forbindelse med sådanne projekter.

Lad os vende direkte tilbage til bukkeprocessen.
For automatisering er det nødvendigt at have to parametre – en stor mængde af de samme dele og fabrikkens ønske om at øge deres produktion på dette område. Det er svært at sætte tal på, men vi prøver – man skal regne med omkring 100.000 euro for en standard robotcelle uden selve kantpressen – det vil sige prisen for robotten, hjælpeenheder og hegn til en komplet celle, sikkerhedsudstyr, integration af styringer osv. Heldigvis for al robotproduktion er det i dag en meget konkurrencepræget branche med nye navne, nye modeller og nye udviklinger, som fører til et større udvalg af valgmuligheder og lavere priser på selve robotterne.

Der kan være endnu et vigtigt parameter, som ikke er klart i begyndelsen – produktionen af dele med mere end 6-8 bøjninger af hver. Selv hvis du har en kvalificeret operatør, er det umuligt at holde den samme koncentration under hele arbejdstiden, og det kan føre til fejl og mangler samt bremse selve produktionen. Og det er umuligt at gøre noget ved det, fordi enhver operatør er et menneske. Men hvis det drejer sig om 2-3 bøjninger, er det kun den del, der er nem, som operatøren kan udføre hele dagen uden de store problemer.

Endnu en stor aktivitet – håndtering af tunge emner, selv mere end 10 kg til kontinuerlig håndtering i løbet af arbejdsdagen er ret svært at gøre konstant.
Hvis du har en virkelig stor eller tung del med kontinuerlig daglig produktion, betyder problemet, at du skal bruge en kran eller en anden løfteanordning til af- og pålæsning af hver del. Og på en manuel måde vil det være ret langsomt. Det er nødvendigt at tilføje, at hvis emnet er stort og skal bøjes, skal der bruges en pladefølger som base for emnet. Robotten kan erstatte alt – læsse, losse og følge, så økonomisk kunne det være meget interessant sammen med at øge hastigheden, dvs. antallet af produktionsstykker pr. arbejdsskift og tilgængelighed til at arbejde uden stop.
Selvfølgelig skal automatisering implementeres for at være effektiv. Vi har set, at sælgere taler med kunder om automatisering af skift af bukkeværktøj og magasiner med mere end 100 meter værktøj, når kunden kun bruger et enkelt sæt. Så hver fabrik har sine egne grunde, men hvis de har dem, er det bedre at lade dem arbejde med manuel bukning, fordi det vil være mere effektivt og mere økonomisk.

Vi forstår også, at i blandet produktion vil udskiftning af operatøren med robotten skabe flere problemer, svær programmering, forskellige cyklusser og den komplicerede algoritme for cellearbejde, så det er bedre ikke engang at gøre det.
Det samme gælder for automatiske værktøjsskiftere, når det virkelig ikke er nødvendigt at foretage så mange værktøjsskift eller mere logisk at købe flere universelle eller endda specielle geometrier til alle dine dele.
Gantry-automatisering og lineære enheder til kantpressen er efter vores mening mindre interessante end en robot. Svaret er ganske enkelt – robotten er den mest universelle og fleksible industrielle værktøjsmaskine, der kan bruges til forskellige opgaver. Så hvis du ikke vil bruge den sammen med kantpressen i morgen, kan du f.eks. organisere svejsekonfigurationen. Eller du kan lade den installere sammen med en dreje- eller fræsemaskine, eller hvad der nu kan bruges af robotter. Desuden kan robotten bruge flere forskellige typer gribere, så den kan håndtere værktøj, dele eller endda en svejsebrænder, hvis det er nødvendigt.

Klassisk robotbukning omfatter perifere enheder som specielle gribere (sandsynligvis endda flere at skifte mellem under arbejdet), borde til emnepositionering, stablingsenhed og emneopdeling, stolper til opsamling af færdige emner, piedestaler, føringer eller søjler til robotter, hvis det er nødvendigt for at forstørre arbejdsområdet osv. Den moderne robot er en meget præcis enhed med en positioneringstolerance på ca. 0,1 mm, hvilket er tilstrækkeligt til enhver positionering eller menneskelige muligheder.
Man kan helt sikkert automatisere kantpressen, hvis den har en moderne styring og mulighed for fuldstændig integration med andre enheder, sandsynligvis endda med yderligere installation af nye printkort og software.

Fra vores synspunkt er automatisk bukning af små dele også en af de mest vindende konfigurationer. Små dele kræver maksimal omhu og opmærksomhed fra operatøren, det kan være ret kompliceret baseret på positionering og forbundet arbejde med sikkerhedsanordninger for at forhindre skader på hænderne. Desuden tilbyder markedet i dag komplette og meget hurtige elektriske kantpressere til små dimensioner, og sådanne automatiske celler tilbyder den højest mulige hastighed og meget hurtig effektivitet.

For at kompensere for COVID-tab og genoprette industrielle aktiviteter forsøger de europæiske regeringer i øjeblikket at støtte producenterne og foreslår nedsættelse af skatter eller andre stimuleringsprogrammer for fabrikker, der køber nyt udstyr og er specielt integreret med Industri 4.0. Bremseceller til biler kunne være en god produktion til at indgå i sådanne programmer, og det er helt sikkert muligt at integrere det i fabriksnetværket, informations- og aktivitetseksport og kontrol af delruter.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lamiera 2023 - hvordan er den virkelige situation?