Rørbøjningsdetaljer i industriel produktion

Bøjning uden mærker med kantpresse

At bukke pladedele uden mærker og ridser kan være en reel hovedpine for nogle af vores kunder med meget enkle løsninger, men de kender ikke til det. Lad os starte fra begyndelsen.

Kantpressebøjning er den “sidste” operation i produktionen for at få den komplette del. Først skæres rådelen med plasma, laser, stansepresse, vandstråle osv. som det flade stykke, og først efter bukning kan det være en del, som det er planlagt og designet. Efter bøjning kan der helt sikkert være nogle ekstra operationer såsom svejsning, maling, tilføjelse af skruer osv., men bøjning er processen for at give delen den endelige form og geometri.

Hvis der var nogle kantfejl på delen (f.eks. grater), vil de blive fjernet først. Samme procedure for alle operationer med overflader – efterbehandling, slibning, satinering osv. – de vil sandsynligvis blive udført med afgratningsmaskiner efter skæringen og før bukning.

Så den forberedte del efter vil komme til at bøje trykbremse, der skal bøjes. Problemet er, at man normalt med almindelige klassiske metalbøjningsværktøjer til kantpresse under bøjningsprocessen vil modtage lille friktion og slid på skuldrene på bundmatricerne og selve delens metal. Det er bestemt ikke godt for bukkeværktøjerne (du vil have konstant friktion hver gang, og hvis du har dele belagt som den galvaniske behandling, vil du også efterlade små partikler på værktøjet under bukkeprocessen), og det er bestemt ikke godt for delen – du vil have små ridser på begge dele af matricen.

Teoretisk set er det ikke et problem, hvis delen skal senere hen til maleriet. Men hvis overfladen allerede er forberedt, som vi forklarede før, er det hovedproblemet for delene. Det vigtigste kunne for eksempel være poleret og færdigbehandlet metal, som normalt bruges til fremstilling af køkkenet, restauranten og medicinske møbler.

Nødvendigt at bemærke – dette problem er faktisk kun for dies. For slag og den indvendige overflade af bøjningen er det ikke vigtigt, fordi det er inde og hovedsageligt ikke synligt.

På det amerikanske marked er der et stort udbud af urethan- og polyurethanerstatninger til standard kantpresseværktøjer, som kan laves som indsatser i holdere eller som rigtige komplette værktøjer til at sætte i understøtninger, og disse urethanværktøjer er også realiseret til alle hovedværktøjssystemer som f.eks. Promecam, WILA, Trumpf osv.

Hårdt materiale giver lille slid og lang levetid, og fordi det ikke er metal, efterlader det ikke mærker.

Den anden eksperimentelle historie kunne være at forstørre radiuserne af matriceskuldrene, men i praksis er der ingen, der bruger denne måde – det er for kompliceret, ingen garantier med resultatet og udvidelse af radiusforbindelser til den større nødvendige flange til bøjning.

I Europa tilbyder forskellige producenter også nylonmaterialer til samme formål, men de er heller ikke særlig populære til standardbøjninger. Det samme er for urethan – kritikerne for dette er, at under slid af urethan-matrice blev det mere elastisk og blødere og kan ikke tillade den samme gentagelse af resultater under brug. Så for nogle applikationer er det måske ikke særlig vigtigt, men nogle gange bliver det anmodet om det.

Så i Europa foretrækker vi at bruge bukkefilm til kantpresse for at opnå det konstante resultat, og at bruge ethvert standardværktøj uden udskiftning. Tykkelsen af bukkefilm afhænger af tykkelserne, for eksempel op til 2 mm metaltykkelse, anbefales det at bruge 0,4-0,5 tykkelse bukkefilm. Brugen er meget enkel – du kan fastgøre den med specielle holdere, magneter eller en hvilken som helst fiksering du vil, og du vil bukke den som normal standardbukning. Når du ser bøjningsfilm flosset, slidt, tynd eller andre huller, vil du bare erstatte den med en ny. Det hjælper dig med at fjerne eventuelle ridser og påvirker også selve værktøjets slid positivt.

Bukkefilm er lavet af højkvalitets polyurethan med kundens krav til bredde og tykkelse. Normalt er det op til 2 mm i tykkelse, men kan være mere efter særlige anmodning. I Asien og Japan den store befolkning med henblik på ikke-ridser bøjning opnå den særlige klud. Men der er ingen reelle undersøgelser af, hvordan det er bedre end film, og hvad der for eksempel er den bedre økonomi i 1-meters omkostninger. Fra et synspunkt kunne kluden være mere fleksibel, men når det virkelig ikke er vigtigt, giver det ingen fordele.

Hvis delen har små grater, og der ikke anvendes afgratningsaktiviteter (anbefalet, men ikke præsenteret på fabrikken), er det rimeligt at bukke delene med grater ned og også bruge bukkefilmen. På denne måde kan du få mere slid på bøjningsfilmen af grater, men du vil ikke lave yderligere slid på stansen – graterne kan reducere sliddet af stansen meget hurtigt, det vil være i den øverste retning.

Løsningen med bukkefilm er meget nem, økonomisk og effektiv, og du vil have dit produkt helt perfekt uden visuelle defekter.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Rørbøjningsdetaljer i industriel produktion