Bøjning uden mærker med kantpresse

Bøjning med kantpresse som nøglen til optimering

Kantpressebøjning er en meget interessant proces. Fra den ene side er det meget og meget simpelt om kinematiske bevægelser og grundlæggende teknologi – en bevægelig bjælke, et værktøj flyttet til det andet og gør bøjningen. Hvor stansen stopper – der er punktet for den ønskede vinkel. Konstruktionen af kantpressen kunne være meget enkel med kun et slagmekanisme for at realisere de simple dele. Teknologien er meget gammel i verden og brugt i mindst 80 år, men sandsynligvis var den klassiske gamle kantpresse bare en standardpresse med en punch og die til bøjning. Senere kom det til historien at forstørre bøjningslængden og hvordan man gør bjælken parallel med bevægelige enheder på siden.

For at opnå mere præcision, mere funktionalitet, flere muligheder og mere plads til delebevægelser og montering af kantpresseværktøjer er moderne maskiner udstyret med servodrev, præcisionshydraulikenheder, digitale styringer, effektiv fastspænding og universalværktøj. Professionel og effektiv software gør det muligt at vise dimensionen af selve maskinværktøjsenhederne (hovedsagelig har vi kun brug for bjælke og bord), bukke kantpresseværktøjer og delen i det digitale miljø, så det er muligt at verificere alle bevægelser, tjek alle kollisioner og delforskydning under bøjningsprocessen.

Bukning af plademetal er processen til at lave den komplette del, så denne operation, selvom den er enkel, er meget vigtig for fabriks- og produktionsruter. Mulighederne og kompleksiteten af udførte operationer er baseret på operatørfærdigheder, installeret kantpresseværktøj og konstruktionen og konfigurationen af selve maskinen. Men selv færdigheder og værktøjer er vigtigst – du kan have sidste generations maskine og ikke vide, hvordan du kan realisere bøjningen af delen, eller du har ikke værktøjet til at lave det. Den anden historie – med enkle maskiner og ideer om den optimerede bøjning kan du realisere komplicerede dele sandsynligvis langsommere og i manuel tilstand.

Der er mange historier – folk forstår ikke de reelle muligheder for at bøje eller modsætte sig og forstår ikke de reelle grænser. For eksempel er det muligt at skære med en kantpresse, udstanse huller, lave formninger og helt sikkert lave kompleks bukning. Og det er umuligt at bøje den simple boks dybere to gange dagslyset fra din kantpresse, fordi du ikke kender din maskines reelle egenskaber.
For plademetalindustrien i Italien er for eksempel piegatore som “bukker” eller korrekt – bukkemaskineoperatør – et meget interessant respektabelt erhverv, der kræver færdigheder og erfaring. Hovedproduktionsmaskiner, for eksempel laserskæremaskiner, arbejder helt efter program, og operatøren er kun nødvendig for at læsse og losse. Du kan ikke transformere processen med en laserskæremaskine bedre end software-nesting, og der er ingen pointer for kreativitet eller optimering.
Kantpressebøjning er en anden historie – operatøren arbejder, laver opsætningen, udfører bøjningerne og kan ændre rækkefølgen, hvis det er nødvendigt og kunne være mere optimalt. Virksomheder tog sig af kvalificerede operatører, fordi de kan udvikle mere effektive processer, og teknologi til bøjning og sandsynligvis med deres ideer også for at spare nogle penge under optimering.

I moderne produktion er der spørgsmål om, hvor stor investeringen er, hvor svær den skal returneres, og hvad er hastigheden på produktionen. For eksempel, hvis du skal bukke et lille parti profiler, behøver du ikke specielt bukkeværktøj og betale flere tusinde euro, fordi selve delene vil koste lavere. Men hvis du har produktioner af tusindvis af lige store stykker hver måned, er hver detalje faktisk – hver bøjning er følsom, fordi den øger produktionstiden, hver opsætning giver ekstra omkostninger, og du bør selv tænke på specielle komplekse værktøjsløsninger eller automatisering med seriøse investeringer, men at lave den optimale produktionstid og endelig bringe en effektiv optimering af fremstillingsprocessen.

Så for ingeniører, ejere og løsningsudbydere er det vigtigt at finde og udvikle det bedste for omkostninger og tid. Vi synes, at produktion er noget klart, men selv lyse sind er vigtigt – flere virksomheder kan udvikle forskellige løsninger og svært at forstå, hvad der er bedst, desuden kan forskellene i omkostninger også være store. Det er nødvendigt at vide for alle, at nogle ting kan bøjes på forskellige måder (og hver vil give dig den sidste del), men spørgsmålet vil være, hvor meget du vil betale for værktøjerne, og hvilken brugbar levetid for dem vil være.

Helt sikkert med forskellige produkter og enkle geometrier af dele er alt dette ikke vigtigt, og der er sandsynligvis endda ingen måde for reel optimering. Men når først produktionen vokser, dele blev mere komplicerede, mængderne stiger, eller du skal sælge mere, skal du tro, at gode investeringer i produktionen vil vende det dobbelte tilbage i fremtiden. Også for mennesker – alle softwaregenerationer er begrænsede med muligheder, og i lange år vil det ikke være muligt at erstatte ingeniørsindet. Mange gange stødte vi på os selv, hvordan problemerne blev løst af operatøren, og CNC-softwaren gav ingen løsning.

Det bedste – er at have delen, at have programmet, og så starte med valget af kantpresse og bestille den reelt nødvendige konfiguration, længde, tonnage osv. det kunne også hjælpe at købe det værktøj du har brug for og sandsynligvis ikke standard, så du betaler ikke for meget for ting, du ikke har brug for. Mere kompliceret at starte senere og at definere, hvordan din maskine kan realisere det komplette produktionsprogram og sandsynligvis nye kundeønsker. Ingen ønsker at betale for meget, men nogle gange er det muligt at tænke på fremtiden og fremtidige mulige projekter – sandsynligvis vil nogle tilføjelser til kantpresse være aktuelle for fabrikken, der skal bruges senere, men vil være utroligt nødvendige. Der er endnu en bemærkning – optimering kan ikke kun opnås ved maskinoptionerne og -mulighederne, men baseret på arbejdsbehovene – for eksempel, hvis du har små stykker mindre end 100 mm i længden, og du har tusindvis hver dag, selv kompakt kantpresse af 800 mm (som normalt er den mindste model af alle hovedproducenter) kunne være rigtig stort for dig, og du bør kigge efter mindre og 2 borde på siderne. For selvom du ikke tænker over det nu, kan en simpel bevægelse af hånden for at placere et lille stykke på bordet nær eller på bagsiden blive timer, hvor vi taler om meget store produktionsmængder.

Det nuværende marked byder på utrolige muligheder for bukkemaskiner baseret på anvendelsen fra simple garageenheder til bukning til store linjer med fuld automatisering til bukning af køleskabspaneler eller høj tonnage og store maskiner til lysmaster og helt sikkert for enhver løsning fra billigst til mest dyre er tilgængelige de kunder, der har brug for dem. I mellemtiden, som vi skrev før, kunne et lyst sind lave selv en simpel kantpresse til den komplekse ingeniørenhed til ikke-almindelige dele. Og det bøjede job giver store muligheder for fantasi og realisering af interessante ideer.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bøjning uden mærker med kantpresse